Nyitvatartás Jegyárak Megközelítés Csoportos bejelentkezés
WATCH <Women at Tech>

WATCH <Women at Tech>

Pályaorientációs program lányoknak

Az előző évek sikere után 2025 januárjában ismét útjára indul a WATCH. A kimondottan lányoknak szóló, projektalapú WATCH program stratégiai partnerünk, az NI támogatásával valósul meg. A programhoz az elmúlt három tanévben több, mint 150 középiskolás lány csatlakozott.

A programról

A 2021-ben indult kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. Szeretnénk, ha olyan lányok is lehetséges karrierútnak tekintenék a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. A programhoz csatlakozó lányok bepillanthatnak a mérnöki tudományterületek és a programozás rejtelmeibe, kipróbálhatják a különböző kódolási felületeket, megálmodhatják és kinyomtathatják 3D-ben ötleteiket. Emellett a diákok találkozhatnak sikeres mérnöknőkkel, első kézből ismerhetik meg a természettudományos szakmákban rejlő lehetőségeket, a mérnöki pálya szépségeit és felfedezhetik a saját erősségeiket is.

A WATCH programban az elmúlt három tanévben több, mint 150 középiskolás lány vett részt. Az alapképzés során a diákok megszerezhetik azt a jövőtálló elméleti és gyakorlati tudást, amely később a projektmunkák elkészítéséhez szükséges. A WATCH foglalkozásain a lányok betekinthetnek például az okoseszközök világába, de megalapozhatják elektortechnikai tudásukat is. A 3D modellezés lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatják a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.

A részt vevők minden év júniusában egy záróesemény keretében mutatják be a pályaorientációs programban megvalósított interaktív eszközöket, de júliusban a Campus Fesztiválon, ősszel pedig a Kutatók Éjszakáján és a Tudományvásáron is megismerkedhetnek a projektekkel az érdeklődők. Az előző években többek között okostükör, lézerspirográf, automata állatetető, minirobot, időjárás-állomás, robotkéz, LED-kocka és reflexteszt került ki a WATCH műhelyéből. Az Agóra Interaktív terében néhány WATCH-os projekt állandó helyet kapott, ilyen például a Lézerhárfa, a Szervomotoros óra, a Plazmatányér, a Sand Art Table és a Forgó lótusz is.

A kimondottan lányoknak szóló, egyedülálló WATCH programot stratégiai partnerként az NI (now part of Emerson Test & Measurement Business) támogatja. Nagyon örülünk annak, hogy egyre nagyobb teret hódít a WATCH-misszió, most már nemcsak a NI önkéntesei kapcsolódnak be a programba, hanem a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary Kft. munkatársai is részt vesznek a WATCH-ban a diákok mentoraként.

A WATCH program 2023-ban tovább bővült, az NI Hungary Kft. támogatásával útjára indult a WATCH+ is, amelyben a korábbi részt vevők újabb projektmunkákon keresztül elmélyíthetik tudásukat, gyárlátogatásokon vehetnek részt és a továbbtanulással kapcsolatosan hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával. A program célja az érdeklődő lányok STEM pályákon tartása, elköteleződésük növelése a mérnöki és IT szakmák iránt.

Az NI a két pályaorientációs programot eddig összességében csaknem 114 ezer USA-dollárral támogatta.

A következő WATCH programra ezen az űrlapon keresztül tudod leadni a jelentkezésed 2024. december 12-ig!

További képekért kattints ide!

A program felépítése Amit kínálunk Amit nyersz
  • 2 hónap alapozóképzés (3D nyomtatás, Arduino, elektrotechnika)
  • 3 hónap projektépítés (4-5 fős csapatokban)
  • nagyszabású projektbemutató záróesemény
  • részvétel a Campus Fesztiválon, a Tudományvásáron és a Kutatók Éjszakáján
  • jövőtálló tudás
  • mélyebb betekintés a STEM-be
  • izgalmas, hasznos belső és külső programokon való részvétel
  • a csapatmunka öröme
  • hozzáértő mentorok
  • új barátok, szuper, érdeklődő közösség
  • pályaorientációs segítség
  • jól hasznosítható  ismeretanyagok, szerteágazó tudás megszerzése
  • ajándékok a legaktívabbaknak, bérlet a Campus Fesztiválra
  • közösségi szolgálati órák a projektfejlesztés ideje alatt
Hírlevél logo

Hírlevél-feliratkozás

Nem akarsz lemaradni semmiről? Iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítünk a nálunk zajló programokról, legfrissebb eseményekről!

Messenger megnyitása